Козунак с квас

Козунакът е сладък Великденски хляб, с който се запознах в България.
Тестото за козунак е обогатено с мазнина и захар и има своите особености при замесването.

Аз съм от тези хора, на които не им трябва Великден, за да зарадват себе си и близките си с това вкусно печиво.

Няма отзиви

Съставки

Номер на порции
510гр Бяло брашно силно бяло брашно (например "Манитоба" или друго брашно, което съдържа повече или поне 13% протеини)
40гр Вода
120гр Краве мляко
150гр Бяла захар
4бр Яйца
40гр Слъчогледово олио
40гр Краве масло
2гр Сол
1пакетче Ванилова захар
Настъргана кора от половин лимон
За пълнеж и за поръсване
Стафиди, шоколадови капки, мармалад от плодове - за пълнеж
Орехи, перлена захар, филирани бадеми - за поръсване.

Стъпки

1.

Първи ден 21:00ч. Поставя се закваска.

Смесват се: * 10гр активен квас 100% или 50% влажност. * 40гр бяло брашно * 40гр вода
Оставя се да престои 10-12 часа, при температура 22-24 градуса.
Маркирайте като завършен
2.

Втори ден 9:00ч. Първо тесто.

Всичко се смесва до еднородна маса - * 90гр закваска * 50гр мляко * 20гр захар * 100гр силно бяло брашно (например "Манитоба" или друго брашно, което съдържа повече или поне 13% протеини)
Първото тесто трябва да е омесено добре, не е достатъчно съставките просто да смесят, на този етап е важно да се развие глутена до средно добро състояние. Тестото се оставя за около 6 часа при температура 24-26 градуса. Към 15:00, или когато тестото утрои размера си, то се поставя в хладилника за около 3-4 часа при температура 8-10 градуса.
Маркирайте като завършен
3.

Втори ден 19:00ч. Второ тесто.

Съставките за второто тесто са: * Цялото количество на първото тесто. * 3 бр яйца * 70гр мляко * 2гр сол * 40гр олио * настъргана кора от половин лимон (само жълтата част) * 370гр бяло брашно, силно * 130 гр захар * 1 пакетче ванилова захар - 8гр * 40гр несолено краве масло
Тестото се замесва по следния начин: В купа се слагат млякото и яйцата, към тях се добавя първото тесто, накъсано на парчета. Не се очаква първото тесто да се „стопи“ в млечно- яйчената смес. Разкъсвайки първото тесто на парчета, ние помагаме за по-лесното смесване и обединяване на съставките. Добавя се брашно и тестото се меси около 10-15 минути (с ръце или с миксер на средна скорост). След брашното се добавят солта, ванилената захар и настърганата кора от лимон и тестото се меси още около 5-7 минути до добре развит глутен. Добре ли е омесено тестото се проверява с тест за глутеново прозорче, определя се колко добре е развит глутенът. С намаслени и влажни ръце се взима парче тесто и внимателно се разтяга, дърпа се. При добре развит глутен тестото се разтяга лесно и се получава почти прозрачна кора, която при по-голям натиск върху нея с пръст се разкъсва и се отварят дупки, които имат равни, не накъсани краищата. Обаче, ако тестото се къса много лесно и не се разтяга, то има нужда от още месене. След това се прави нова проверка за това колко добре е развит глутенът. След като тестото се омеси добре, а именно има добре развит глутен, може да се добави захарта. Захарта се разделя условно на 4 части и се добавя постепенно. След всяко добавяне на захар тестото трябва да се меси за около 3-5 минути или докато не поеме захарта напълно и след това се добавя следващата част. След всяко добавяне на захар тестото първо се „втечнява“, става лепкаво, но след няколко минути месене пак се стяга и става еднородно. След като цялото количество захар е добавено, добавяме кравето масло, което трябва да е студено, но еластично и нарязано на кубчета с размер 1х1. Тестото се меси още 5-7 минути.
Маркирайте като завършен
4.

Втори ден 20:00ч. Втасване.

Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа, покрива се и се оставя да престои 10-12 часа при температура 26-28 градуса.
Маркирайте като завършен
5.

Трети ден 7:00ч. Оформяне на козунаците.

Тестото се разделя на части според това каква плитка ще се плете. Например, ако правим два козунака плетени с три фитила, цялото тесто ще се раздели на 6 равни части. Парчетата се оформят на рулца и се оставят за около 20 минути завити с найлон и кърпа.
Всяко парче се оформя на фитил и се плете козунак. Във всеки фитил може да се добави пълнеж – стафиди, орехи, гъст конфитюр. В този случай парчето тесто се разточва на правоъгълник, по дължината му се поставя пълнежът, тестото се навива на руло, след това леко се сплесква с ръце. Оформените козунаци се поставят в намаслена форма.
Маркирайте като завършен
6.

Финалното втасване.

4-5 часа или докато се удвои размерът на козунаците.
Маркирайте като завършен
7.

Печенето.

Преди поставянето на козунаците във фурната, те се намазват с разбито 1 яйце с една супена лъжица мляко. Козунакът може да се поръси със захар, орехи или филирани бадеми.
Козунаците се пекат 10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна и след това температурата се понижава до 160 градуса за още 20-25 минути. Температурата на изпечения козунак е 93 градуса и повече.
Маркирайте като завършен
8.

Готовия козунак.

Маркирайте като завършен

Забележки

Важните моменти: - Всички съставки за второто тесто трябва да бъдат студени – от хладилника. - По време на месенето температурата на тестото не бива да е повече от 24 градуса. Ако стане повече от това, тестото се поставя в хладилника за около 15-30 минути. Това охлаждане може да се повтори няколко пъти на различни етапи на месенето.