Традиционен козунак с мая

много лесна

Няма отзиви

Съставки

Номер на порции
325гр бяло силно брашно силно бяло брашно (например "Манитоба" или друго брашно, което съдържа повече или поне 13% протеини)
250гр бяло пшенично брашно
130гр краве мляко
60гр кисело мляко
110гр захар
40гр мед
7гр суха мая
120гр яйца
40гр жълтъци
75гр краве масло
50гр слънчогледово олио
3гр сол
3с.л. сок от лимон
1бр кората от един лимон
1пакетче ванилова захар

Стъпки

1.

Месене

Смесват се всички съставки без захарта, олиото, кравето масло и брашното за хляб. Разбъркват се добре и след това постепенно се добавя обикновеното брашно. Накрая ще се получи стегнато тесто. Но това да не ви притеснява. Тестото се меси около 10 минути, докато стане меко и еластично. След това вече може да се добавят захарта, олиото и маслото. Тези компоненти се внасят на части и постепенно. Първо захарта, разделена на 3 равни части. Добавя се една част и се меси, докато тестото не я поеме, меси се около 3-5 минути. След това се добавя втората и след нея третата част от захарта. По същия начин се добавят олиото и маслото. МНОГО ВАЖНО: Температурата на тестото не трябва да е по-висока от 26°C, докато се меси тестото. Ако температурата на тестото се вдигне повече от посочената, то трябва да се охлади! Поставя се в хладилника в купа, покрита с влажна кърпа и найлон за около 10 минути.
Маркирайте като завършен
2.

Втасване

Омесеното тесто се оставя да втаса за около 60 минути при температура 28-30°C. Оформя се. Финалното втасване е около 40 минути.
Маркирайте като завършен
3.

Оформяне

Тестото се разделя на части според това каква плитка ще се плете. Например, ако правим два козунака плетени с три фитила, цялото тесто ще се раздели на 6 равни части. Парчетата се оформят на рулца и се оставят за около 20 минути завити с найлон и кърпа. Всяко парче се оформя на фитил и се плете козунак. Във всеки фитил може да се добави пълнеж – стафиди, орехи, гъст конфитюр. В този случай парчето тесто се разточва на правоъгълник, по дължината му се поставя пълнежът, тестото се навива на руло, след това леко се сплесква с ръце. Оформените козунаци се поставят в намаслена форма.
Маркирайте като завършен
4.

Печене

Преди печенето козунакът се намазва с яйце и се поръсва с поръска по желание. Пече се в загрята до 180°C фурна, на горен и долен реотан с вентилатор. След около 30 минути печене, ако козунакът се е зачервил, температурата може да се намали до 160°C и тавата да се покрие с метално фолио. Така се пече още около 20 минути. Общо този козунак се пече около 45 -50 минути. Ако се направят два по-малки козунака от това тесто, времето на печене се намалява до общо 30-35 минути. Температура на добре изпечения козунак е 93-96°C.
Маркирайте като завършен