Празничен самун с пържен лук, кашкавал и картофи

3 часа

много лесна

Картофите в тази рецепта не са само за аромат. Картофеното пюре прави средичката на хляба мека и той остава свеж по-дълго!

Няма отзиви

Съставки

Номер на порции
500гр Бяло брашно за хляб
100гр намачкан сварен или изпечен картоф
270гр вода
1бр яйце
7гр суха мая
10гр сол
20гр захар
30гр краве масло
1глава пържен лук
50гр настърган кашкавал "Чедър".

Стъпки

1.

Месене

Всички съставки, освен маслото, се смесват и се месят до гладко тесто. По принцип тестото стои една идея по-лепкаво заради картофа, това да не ви притеснява. Ако много ви дразни, от време на време ръцете може да се намазват с капка олио. След като тестото е добре омесено, се добавя студеното, но еластично краве масло, нарязано на кубчета. Омесва се добре, докато се поеме маслото и се добавят една глава пържен лук и 50 гр. настърган кашкавал "Чедър". Втасва 60-70 минути на стайна температура.
Маркирайте като завършен
2.

Втасване

60-70 минути на стайна температура
Маркирайте като завършен
3.

Пред-оформяне

Предварително се оформя топка от тестото и се оставя да отлежи 15 минути.
Маркирайте като завършен
4.

Оформяне

Оформя се хлябът и се поставя в банетон (панер за втасване) или в метална форма за козунак.
Маркирайте като завършен
5.

Финално втасване

30 минути. През това време се включва фурната да загрее до 250°C.
Маркирайте като завършен
6.

Печене.

Пече се общо 45 минути. Печене в тенджера - Необходимо е тенджерата и капакът да се затоплят заедно във фурната. Тестото се прехвърля върху хартията за печене, разрязва се с остро ножче и се поставя в тенджерата, похлупва се с капака. Хлябът се пече 20 минути в тенджерата със затворен капак и още 20 минути без капак, като температура се намалява до 220°C. Печене в метална форма - След като тестото втаса, то леко се разрязва отгоре с ножче и се поставя заедно с формата да се пече. До формата с хляб във фурната се поставя метална купичка с 10 кубчета лед. Така, докато хлябът се пече, ледът ще се топи и ще осигурява влажност във фурната. По този начин коричката на хляба ще е мека и хрупкава. След 15 минути купичката с вода се изважда, температурата се намалява до 220°C и хлябът се пече още 30 минути. След изваждането хлябът се охлажда върху решетка.
Маркирайте като завършен