Селски хляб с 1 грам мая (със закваска Пулиш)

17 часа

много лесна

Няма отзиви

Съставки

Номер на порции
400гр закваска пулиш
250гр бяло пшенично брашно
50гр пълнозърнесто пшенично брашно
50-80гр студена вода
10гр сол

Стъпки

1.

Закваска Пулиш.

Предна вечер се прави закваска Пулиш: Смесват се 200гр бяло брашно, 200гр вода, 1гр суха мая (или 3гр прясна мая). Сместа остава да престои за 10-12 часа при температура 21-22°C
Маркирайте като завършен
2.

Месене на тесто.

В купата се смесват всички съставки и се оставят да престоят за около 15-20 мин. Купата с тестото се покрива с влажна кърпа или кърпа и найлон, за да се предпази тестото от изсъхване. Тестото се меси, докато стане еластично и еднородно. Оформеното на топка тесто се оставя в купата покрито да почине за 30 минути. След това се прави разтягане на тестото, като се взима единия му край, разтяга се и тази разтегната част се слага в средата на топката. Това се прави по цялата периферия на тестото.
Маркирайте като завършен
3.

Втасване.

След разтягането тестото се оставя да втаса за около 2 часа, през това време то трябва да удвои обема си.
Маркирайте като завършен
4.

Оформяне.

Хлябът се оформя и се слага или в кошница за втасване, или във форма за хляб (или за кекс с размер 25/11/7).
Маркирайте като завършен
5.

Финално втасване.

Така, вече оформено, тестото продължава да втасва примерно още 60-90 минути.
Маркирайте като завършен
6.

Печене на хляб в тенджера под капак..

Фурната и тенджерата, заедно с капака ѝ, се загряват до 250°C. Втасалото тесто внимателно се изсипва от кошница за втасване като се обръща върху хартия за печене, прави се разрез с остър нож или ножче за бръснене, поставя се в тенджерата и се затваря с капака. Така се пече 20 минути при температура 250°C. След това капакът се маха и хлябът се пече още 15-20 минути при температура 220°C. Изпеченият хляб се охлажда на решетка.
Маркирайте като завършен
7.

Печене на хляб в метална форма.

Фурната се загрява до 250°C, а на дъното на фурната се поставя празна дълбока тава - да се затопли и тя. Когато фурната загрее до нужната температура, се правят няколко разреза на повърхността на тестото и се поставя във фурната на средното ниво, а в тавата, която стои на дъното на фурната, се налива около 100 грама вряла вода. Така във фурната се образува пара, която ще направи коричката тънка и хрупкава. След 15 минути много внимателно!!! и бавно!!! се отваря фурната и се изважда тавата с вода. Температура се намалява до 220°C и хлябът се пече още 20-25 минути. 2-3 минути след изваждането на хляба от фурната, го изваждаме от формата за печене и оставяме да се охлади върху решетка.
Маркирайте като завършен