Фокача

много лесна

Фокача е традиционен италиански плосък хляб, който може да се приготви както на фурна, така и на скара, с добавени към него  подправки и други хранителни съставки като например маслини, домати и розмарин.

 

Няма отзиви

Стъпки

1.

Брашно

добре е брашното да е с високо съдържание на белтък - 12 % и повече. Обикновенно това е брашното за пица.
Маркирайте като завършен
2.

Вода

Тестото се меси с ледено студена вода. Не се добавя цялото количество вода наведнъж. Отмерва се колкото е по рецепта в отделна чаша, първоначално в тесто се добавя около 80% от това количество, омесва се за около 5-8 минути тестото и след това постепенно се добавя останалата вода на части.
Например, по рецепта има 500гр брашно и 375гр вода. Първоначално се добавя 300гр вода, а другите 75гр се добавят на части и след като тестото вече е омесено добре. След всяко добавяне на вода тестото се омесва, докато не поеме водата и чак след това се добавя следващата порция вода.
Маркирайте като завършен
3.

Месене на тестото

Месенето, било то с машина или на ръка, е добре да бъде последвано от 2-3 разтягания и сгъвания с интервал от 30 минути между тях. По този начин глутенът се доразвива и тестото става по-еластично и по-силно. А това на свой ред се отразява на качеството на меката част на хляба.
Маркирайте като завършен
4.

Втасване

След последното разтягане тестото втасва в тавата, в която ще се пече фокачата. Тавата с тесто се покрива за да се избегне изсушавенето. В тавата се прави два пъти леко разтягане на тестото чрез леко подбутване с пръсти, за да се помогне на тестото да се разпредели равномерно върху тавата. Това също се прави с интервал от 30 минути. След което тестото се оставя за финално втасване.
Маркирайте като завършен
5.

Печене

Фокачата се пече при температура 250 градуса за около 12-15 минути.
Маркирайте като завършен