Зърнени хлебчета с квас

Хляб, който съдържа поне 30% пълнозърнесто брашно, има нужда да престои не разрязан поне 10 часа, за да се стабилизира тестото и да се оформят вкусовите му качества. Знам го, разбирам всичко, но почти никога нямам търпение да изчакам… Просто са много вкусни, докато са все още леко топли!

Няма отзиви

Съставки

Номер на порции
250гр пълнозърнесто пшенично брашно
150гр бяло брашно
50гр пълнозърнесто ръжено брашно
70гр активен квас
300-320гр вода
8гр сол
20гр зехтин
50гр слънчогледови семки
30гр ленено семе
20гр сусам
30гр овесени ядки
25гр тиквени семки, леко натрошени в блендер
100гр гореща вода

Стъпки

1.

Подготовка на семената и ядките:

Всички заедно се подсушават на тиган за около 5-7 минути и се изсипват в купа, където се заливат със 100гр. вода. Покриват се и се оставят да се накиснат за един час.
Маркирайте като завършен
2.

Първи ден 18:00

Смесват се водата, квасът и брашната, до пълно овлажняване на сухите съставки. Сместа остава да престои 30 минути, покрита с влажна кухненска кърпа или найлоново фолио.
Маркирайте като завършен
3.

18:30

Добавят се солта и зехтинът и тестото се меси, докато стане гладко и еластично. Това отнема около 10 -15 минути. След като тестото се омеси добре, се добавят накиснатите семена и ядки. Тестото се меси внимателно и леко, то ще стане лепкаво, по-влажно и лесно ще се къса, но това е нормално - важното е семената да се разпределят равномерно. Тестото се оставя да престои 45 минути преди първото разтягане. След първото разтягане то пак ще изглежда еднородно и еластично.
Маркирайте като завършен
4.

19:00

Тестото се поставя в намаслена купа за втасване за 3 часа на стайна температура. Купата се покрива с найлоново фолио. Тестото се разтяга 2 пъти с интервал от 45 минути.
Маркирайте като завършен
5.

22:00

Купата с тестото се поставя в хладилника за около 8 часа при температура 8-10 градуса.
Маркирайте като завършен
6.

Втори ден – печене на хлебчетата. 6:00

Купата с тестото се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за 1 час.
Маркирайте като завършен
7.

7:00

Оформяне Тестото се изсипва върху добре набрашнена маса и се разточва до дебелина 1-1,5см. Нарязва се на парченца, които се прехвърлят да втасват в тавата. Тавата се покрива с кърпа и отгоре с найлоново фолио.
Маркирайте като завършен
8.

9:00

Фурната се включва да се затопли. Най-отдолу се поставя празна метална тава.
Маркирайте като завършен
9.

9:40

Тавата с хлебчетата се поставя във фурната, а в загрятата празна тава се слагат 5-7 кубчета лед. Хлебчетата се пекат 10 минути с пара (която се образува от стопяването на ледените кубчета) при температура 250°C, само на долен реотан. След 10 минути се изважда празната тава от леда, температурата се намалява на 220°C, превключва се на горен и долен реотан, без вентилатор и хлебчетата се пекат още 15 минути. Хлебчета се охлаждат на решетка. След като се охладят изцяло, се поставят в хартиен плик и с него в найлонов.
Маркирайте като завършен